Mellom innsjøen Bygdin og Vinstervann ligger Synshorn. Erfarne guider tar deg trygt og sikkert opp den bratte fjellsiden og langs trange fjellhyller på en tilrettelagt rute som fører deg helt til topps på Synshorn.

Navnet Via Ferrata kommer fra Italia, der de bygde «jernvei» eller klatresti i fjellet under den første verdenskrigen. Her ble de etablert som en del av stinettet mellom alpehyttene for å lette adkomsten til topper.

Den moderne varianten av Via Ferrata er en tilrettelagt rute med faste sikringsmidler som stålwire og stålbøyler. Dette gjør det mulig for folk uten klatreerfaring å ta seg opp en nesten loddrett fjellvegg...


Praktisk informasjon

Turen tar tre til fire timer og gir en luftig, men likevel trygg og opplevelsesrik tur i fjellveggen, uten at du trenger kunnskap om tau og kiler. Synshorn Via Ferrata hever seg 400 høydemeter oppover i fra utgangspunktet ved riksveien. Ruta ble etablert sommeren 2015 som et samarbeid mellom Grønolen Fjellgard, Sporten Beitostølen, Beitostølen Camping og Bygdinstøga.

Klatresele og hjelm får dere utdelt av guidene. Det er anbefalt med trekking- eller joggesko og hansker. Klatreutstyret består av to korte lengder med tau koblet sammen i en Y-form. I overgangen mot selen er det en støtdempende enhet, og i hver ende av den Y-formede innbindingen er det en spesiallaget karabin. Denne anordningen gjør at klatreren alltid er festet til wiren med minst én karabinkrok.

På Synshorn Via Ferrata er det 12 års grense, og alle turer krever guide.

Vær vennlig å møte opp 15 minutter før vi starter. Oppmøteplass er ved Bygdinstøga, se https://goo.gl/maps/znPEbAMDkRn eller 61.330700, 8.794528 for karthenvisning. Ta med klær for årstiden, gode sko og komfortable hansker, mat og drikke. Turen tar normal ca. 4 timer.

Åpningstider

Synshorn Via Farrata er åpen for guidede turer fra 3 juni 2023 og ut høstferien (uke 40), med værforbehold. Booking av tur gjøres på våre nettsider under «Bestill nå!». For større grupper ta kontakt med oss

Toaletter

Det er ikke tilgang til toaletter utenom Bygdinstuene sine åpningstider (åpner normalt kl. 12). Toaletter kan da benyttes mot avgift som betales i kaféen.

Parkering

Grunneier (Bygdinstuene) tar betalt for parkering, kr 60. For å unngå gebyr, anbefales det å betale med Vipps til 569497, husk å skrive bilens registreringsnummer i meldingsfeltet! Parkeringsavgift kan også betales i kaféen når denne er åpen, eller i egen kasse ved enden av parkeringen.